Martijn goes Colombia, Bogota

Trips, trips, trips

Dag iedereen,

Na radiostilte van nu al ongeveer 5 weken, misschien wel door drukte, maar stiekem ook wel een beetje omdat ik geen zin had om wat te schrijven toch weer eens een update. Wederom weer heel veel gedaan afgelopen weken, dus ik hoop niet dat het al te veel een opsomming gaat worden.

Als eerste, zoals ik al verteld had, heb ik samen met Arjan en 3 meiden uit Nederland een auto gehuurd en zijn we richting Goteborg gereden. Leonie had een aantal cd’s gebrand voor in de auto, met zo’n beetje alle geweldige klassiekers, dus het was 5 uur lang mee bleren, af en toe nog gestopt, maar het was echt een geweldige rit. Uiteindelijk, na een kleine verdwaling bij ons hostel aangekomen, en dit was eigenlijk prima. Een grote woonkamer, keuken, goede kamer, kortom: Prima. Die avond even boodschappen gedaan, en Roos, een vriendin uit Maastricht die in goteborg studeerd, is nog langs gekomen, en we hebben eigenlijk gewoon lekker gerelaxed. De volgende dag vroeg er uit, en de hele dag door goteborg gewandeld. Een hele mooie stad, ergens gelunched, een aan het einde van de dag een grote berg opgelopen waar we een prachtig uitzicht over de stad hadden. Toen ik en Arjan terug liepen, waren er 3 auto’s gevuld met internationale studenten uit Vasteras aangekomen, dus het feest kon meteen beginnen. De drank kwam op tafel, en goed aangeschoten zijn we naar de Sticky Fingers gegaan: een club met 4 verdiepingen met diverse muziekstijlen. Echt een topavond gehad hier.

De volgende dag redelijk op tijd terug gereden, en nog een tussenstop in Orbebro gemaakt. Hier heb ik eigenlijk maar 1 ding over te zeggen: Don’t Go There!

Daarna 4 daagjes rust gehad, waarin ik voornamelijk veel uit ben gegaan, waarna Vrijdag de trip naar polen al weer voor de deur stond. Met 30 man hebben we het vliegtuig gepakt vanuit Vasteras naar Poznan Polen. Ik en Arjan waren de enigste Nederlanders, de hele groep was geweldig. Toen we aan kwamen namen we bijna het hele hostel in beslag. Wij hadden gewoon een kamer op de slaapzaal a 8 euro per nacht inc ontbijt. Direct na aankomst de locale drankhandel geplunderd, en bier en wodka werd ingeslagen. Na een uurtje indrinken werd de weg ingezet richting eigenlijk de eerste locale kroeg. Hier waren niet zoveel mensen, maar als je met 30 man bent, maak je het feest. De halve liters bier voor 80 cent vloeiden rijkelijk, maar al snel werd uitgevonden dat hele flessen sterk daar kopen ook geen drol kost. Goed bezopen vond iedereen uiteindelijk, al dan niet met veel omwegen, zijn bedje. De volgende dag was iedereen brak, maar ik Arjan en Ian (mexicaanse vriend) zijn op tijd ons bed uit gegaan om de stad te bezichtigen. We waren precies op tijd voor de traditionele geitengevechten. Daarna de kerk opgezocht, die echt prachtig was, zeker de mooiste die ik tot nu toe heb gezien. Prachtige beelden, muurschilderingen, orgel. Daarna naar een van de bekendste winkelcentrums vanwege het design van europa ingegaan, en hier even gelunched. Daarna rond 4 uur terug naar het hostel gegaan, waar een deel van de mensen net aan het op staan was, omdat we een rondleiding hadden door de bierbrouwerij van Poznan: Lech Bier. Was een hele mooie en interessante rondleiding, die afsloot met een grote proeverij. Daarna met iedereen Tapas gaan eten, in het hostel wat ingedronken, en naar een grote club in poznan gegaan. Veel mensen waren nog brak van de vorige dag, en vielen snel af. Ik heb het tot 4 uur vol gehouden in de club, waarna ik opzoek ben gegaan naar Arjan en Ian. Ik kwam ze buiten eigenlijk direct tegen, waarna we tot 7 uur s ochtends alle kroegen die nog open waren bezocht hadden en daar een biertje gedronken hebben. Het was echt een geniale avond.

De volgende dag lang uitgeslapen, en een beetje DVDs gekeken in het hostel. Daarna uit eten geweest in een traditioneel restaurant, voor 4 euro inc drinken. Die avond nog even een kroegje opgezocht, en rond een uur of 4 gaan slapen. De volgende dag nog een beetje met de taxi rond gereden (die we eigenlijk constant pakten, die was echt nagenoeg gratis) en daarna naar het vliegveld gegaan om terug te vliegen.

De zondag hierop stond de allerbeste trip tot nu toe op de planning: Kiruna, Lapland. We waren met 9 man op zondag naar Kiruna gevlogen (een mexicaan, fransman, zwitsersen, Hollanders, Oekrainse) kortom een heel internationaal gezelschap. We kwamen aan en werden meteen opgehaald door de vrouw van onze accommodatie: campalta. Even langs de supermarkt gereden (ja in zweden zijn die wel gewoon netjes op zondag open) om flink eten en drinken in te slaan, en daarna naar onze villa in de natuur. Dit huis was echt ongelovelijk: 2 verdiepingen, grote open haard, 5 slaapkamers, keuken, eetkamer, woonkamer. En dit alles lag om een groot meer, en het was van alle gemakken voorzien: Ski’s, warme kleding, ijsvishengels en een supergrote sauna. De mannen zijn meteen begonnen met een gat te boren om te gaan ijsvissen (niks gevangen, maar dat maakt niet uit) en de vrouwen gingen skien, wat geen succes was. Daarna zijn we hout gaan hakken voor de sauna, maar toen we savonds aankwamen, was deze afgevuld met spaanse oma’tjes (dus we dachten, hmm, morgen kan ook nog altijd). Daarna samen gekookt, gegeten, en gerelaxed in het huisje. Savond naar buiten gegaan, waar we wat glimpen opvingen van het noorderlicht.

De volgende ochtend moesten we er al vroeg uit, omdat we met sneeuwscooters naar het ijshotel gingen. We werden flink ingepakt, waarna we op de scooters konden. We knalden hem meteen het meer op, waar je zo 80 km/uur ging. Na een super gave tour, midden door de natuur, kwamen we aan bij het ijshotel. Van buiten viel het tegen, maar van binnen was het zo indrukwekkend. Alles was van ijs, van kroonluchters tot beelden en dergelijke overal. Er zat ook een grote icebar en kerk bij. Daarna weer terug gereden, waarna voor ons een echte Lapse lunch werd bereid met rendiervlees. Het was echt heerlijk. Het was ook gezellig om met zn allen om het kampvuur te zitten met rendiervellen om je warm te houden. Daarna weer even boodschappen gaan doen, en daarna met zn allen de sauna ingedoken. Echt de beste sauna ooit gehad. Je ging er een half uur in, en om af te koelen kon je buiten in de sneeuw gaan rollen, of door een luik het meer inspringen. Ik was de eerste die het deed, en iedereen verklaarde me voor gek, maar het was echt heerlijk. (Grappig feit is dat water niet minder dan 0 graden kan zijn, en sneeuw tot -15,) Daarna in ons huis de kachel aangemaakt, en met zn allen gegeten, en de hele avond een beetje muziek geluisterd en gepraat. Heb ook nog een pokerlesje gegeven. Die avond was het noorderlicht wat beter te zien, maar het was zo kort dat de meesten van ons hier net te laat voor waren.
De volgende dag zijn we Kiruna ingeweest, beetje rondgelopen, waarna we een rondleiding door de grootste mijn ter wereld kregen. We gingen met de bus 500 meter de diepte in. Het was echt heel indrukwekkend. Direct nadat we terug waren werden we opgehaald voor een tocht met hondenslee. Dit vond ik wel echt de mooiste ervaring van de hele trip. Er zaten 12 honden voor onze slee, die echt heel hard gingen, en je ligt in elkaar in de slee te genieten. Vooral dat het savonds was, gaf het nog wat extra’s mee om dan door de natuur te gaan. We hebben echte Lapse vissoep gegeten in een grote hut midden in de natuur. Normaal ben ik geen visfan, maar deze soep was echt heerlijk. De volgende dag weer terug gevlogen naar Vasteras, waar het feesten zich weer gewoon voortzette. Onder andere een toga party, die een groot succes was.

Met alle Nederlanders zullen we volgende week nog een road trip naar Oslo, Noorwegen gaan doen, en een Cruise naar riga. In mijn laatste week zal ik nog naar Rusland gaan. Nu vooral druk bezig om al mijn schoolwerk op tijd af te krijgen, maar dat gaat wel goedkomen!

Liefs Martijn

Helentje

Whaahhh super vet!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wipneus

Met wie lag je in elkaar in de hondenslee? Maar klinkt allemaal echt heel goed!

Alleen de Zweedse schone hier links van mij zegt dat het niet Vasteras is maar Västerås. En zoals zei het zegt klinkt dat heel anders. Maar toch, vermaak jij je maar met de Nederlanders, dan doe ik dat wel met een Zweedse..

Barry

Het klinkt alsof je meer aan het reizen en stappen enzovoort bent dan aan het studeren...Goed zo! Maak ook van je laatste tijd daar wat moois en geniet er vooral van!

Ciao!

Bjorn

Hey Martini wat een ijskoude avonturen! Ik zou best een dagje willen ruilen... lekker de kou in. Verder leuk geschreven en als praeses verwachtte ik ook niet minder dan dat je als eerste zou springen.

Als je hier nog langs wil komen als je terug bent (vlieg prijzen gunstig) dan hoor ik het wel!

tchau

Bjorn

Hoi Martijn,

Dankjewel voor je mooie kaart voor mijn verjaardag. Heel attent van je!!!!!
Het was hier thuis een hele drukte gisteravond, 'n kleine 50 man, maar wel gezellig en hebben jou toch wel een klein beetje gemist. Maar hopelijk heb je daar ook goed mijn verjaardag gevierd en dus enkele biertjes erop gedronken,

Martijn, nog veel plezier daar in het mooie Zweden.

liefs, Marianne

Hoi Martijn,

Wat een ervaringen doe jij op daar in het noorden!!!
Ik kan wel zeggen dat ik een tikkeltje jaloers ben.
We kijken er naar uit om jouw ervaringen, samen met jouw foto's "live"te horen op 7 april.

groetjes,

Lucasa

toch nog reactie van moi... klinkt super! wel echt vet dat je die oorden kan ontdekken want anders kom je er niet zo snel.. lapland lijkt me magisch! veel plezier op je roadtrip, ooooi!

hoevers

ik vind het heelrijk om je weer vast te kunnen houden;)